Ελληνικά γραμματόσημα 2012 1 2 3 4 5 6-7 8 9 10
Ελληνικά γραμματόσημα 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Ελληνικά γραμματόσημα 2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

 

 

Σειρά αναμνηστική

Σχεδίαση: Ανθούλα Λύγκα

Ζώσες προσωπικότητες

Εκτύπωση: Giesecke & Devrient Matsoukis Α.Ε.

16 Σεπτεμβρίου 2013

Διαστάσεις: 30x42 χιλ.

 

Διάτρηση: 14x14¼

 

Φύλλο: 25 γραμματοσήμων

 

Άρση κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

€0,05 Ανδρέας Λιβέρης

€0,10 Άρης Πατρινός

€0,20 Τζιμ Γιαννόπουλος

(250.000)

(250.000)

(250.000)

€0,72 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

€0,80 Βαγγέλης Παπαθανασίου

€3,00 Νίκος Αλιάγας

(750.000)

(750.000)

(100.000)

Η πρώτη ένδειξη στις "Διαστάσεις" ή τη "Διάτρηση" αντιστοιχεί στη μικρότερη από τις δύο πλευρές

 

 

Ζώσες προσωπικότητες σε ελληνικά γραμματόσημα;

μέρος Α΄

(Φιλοτέλεια αρ. 680/2013, σελ. 161)


Στις 21 Ιουνίου συνεκλήθη επειγόντως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, κατά το οποίο η Διεύθυνση Φιλοτελισμού, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τα μέλη του:


...την τροποποίηση του Προγράμματος Έκδοσης Γραμματοσήμων έτους 2013 με την προσθήκη μιας επιπλέον Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο "Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες", προκειμένου να προβληθούν ένα ίδρυμα και πέντε ελληνικές προσωπικότητες της χώρας μας που έχουν σημαντική κοινωνική, επιστημονική, επιχειρηματική και φιλανθρωπική συνεισφορά, ως ακολούθως:


- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Τομέας Philanthropy
- Βαγγέλης Παπαθανασίου - Τομέας Arts & Letters
- Jim Giannopoulos - Τομέας Performing Arts & Cinema
- Άρης Πατρινός - Τομέας Science
- Νίκος Αλιάγας - Τομέας Media
- Ανδρέας Λιβέρης - Τομέας Business
 

...την έγκριση των μακετών της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων "Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες", η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.


Δεν θα σχολιάσουμε την απόδοση στην αγγλική των τίτλων των έξι τομέων, ούτε θα εμπλακούμε -προς το παρόν- σε συζήτηση για τα ονόματα.


Δεν μπορούμε όμως να σιωπήσουμε μπροστά στον διαφαινόμενο εξαναγκασμό που υφίστανται τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ όσο και η Διεύθυνση Φιλοτελισμού, με σκοπό να παραβιαστεί η θεμελιώδης αρχή ότι "ζώσες προσωπικότητες δεν γίνονται γραμματόσημα", ευτελίζοντας με τον τρόπο αυτό τον διαχρονικά συμβολικό χαρακτήρα του ελληνικού γραμματοσήμου.


Ελπίζουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις και θα ματαιωθεί το σχεδιαζόμενο ανοσιούργημα.

 

 
 

Ζώσες προσωπικότητες σε ελληνικά γραμματόσημα;

μέρος Β΄

(Φιλοτέλεια αρ. 681/2013, σελ. 225)


Στις 16 Σεπτεμβρίου, έξι διακεκριμένες προσωπικότητες θα βραβευθούν από ένα νεοπαγές ίδρυμα, τα δε βραβεία θα επιδοθούν από την πολιτική ηγεσία στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το λαμπρό σκηνικό έχει στηθεί από μία συμπολίτη μας με πολύ ηχηρό όνομα και βιτρίνα κάποιο International Foundation for Greece. Μέχρι εδώ, δεν μας πέφτει λόγος. Ίσα-ίσα, θα είμαστε (νοερά) εκεί για να τιμήσουμε τους βραβευόμενους και να τους χειροκροτήσουμε.

 

Όμως, προς τιμήν των βραβευόμενων, την ίδια ημέρα πρόκειται να εκδοθούν αναμνηστικά γραμματόσημα. Η ίδια συμπολίτης μας, με όπλο την αστείρευτη ισχύ που κάποιοι κακώς απολαμβάνουν σε εποχή απόλυτης παρακμής, τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί την ηγεσία των Ελληνικών Ταχυδρομείων και την ανάγκασε να εκδώσει γραμματόσημα με ζώσες προσωπικότητες.

 
Σ' αυτό ακριβώς το σημείο φωνάξαμε "όχι" στο προηγούμενο τεύχος. Κρίνοντας μάλιστα από τα μηνύματα των μελών που στο μεταξύ παραλάβαμε, η αντίδραση στην έκδοση αυτή είναι συμπαγής και καθολική: "...επιχειρείται μια κακή αρχή...", "...θα ασκηθεί πίεση από τον καθένα για το δικό του γραμματόσημο...", "...πράξη που υποκρύπτει άνομες σκοπιμότητες...", "...η διαπλοκή καλά κρατεί...", "...ακόμη και εμπορική διαφήμιση πάει να κάνει...", "...ίσως διαθέτουν τη σχετική ευαισθησία ώστε να αρνηθούν την 'τιμή'..." και πολλά ακόμη, στην ίδια ακριβώς γραμμή, όπως και η Ανοικτή Επιστολή της ΕΦΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο (βλ. σελ. 242 του παρόντος).

 
Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι το γραμματόσημο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο πολιτισμού αυτού του έθνους. Δεν είναι δυνατόν να καταλήξει πυροτέχνημα σε μια υπόθεση που είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει το lifestyle. Στο κάτω-κάτω, άλλο πολιτισμός και άλλο lifestyle. Για όσους το καταλαβαίνουν!

 

  

© Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία 2001