Κεντρική σελίδα

 

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

  Αίτηση εγγραφής

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  Σκοπός

   Ταυτότητα και δράση

  Εντευκτήριο

  Βιβλιοθήκη

  Τευχίδια

  Πραγματογνωμοσύνες

  Το Μετάλλιο της ΕΦΕ

  Βραβείο Στ. Μακρυμίχαλου

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ κτλ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

 

 

  Περιεχόμενα

Κεντρική > Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ > Ταυτότητα και δράση

  

  

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

 

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) ιδρύθηκε το 1925 και είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο φιλοτελικό Σωματείο της χώρας, με πολυσχιδή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφέρονται περιληπτικά μερικά από τα επιτεύγματά της στα χρόνια που πέρασαν.

 


 

1. Το 1925, με υπόμνημά της προς τα Υπουργεία Συγκοινωνίας, Οικονομικών και Παιδείας υπέδειξε την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθείται κατά τον προγραμματισμό των εκδόσεων των ελληνικών γραμματοσήμων, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος χαρακτηρισμού τους ως κερδοσκοπικών.

 

2. Εισηγήθηκε το Νόμο 4581/1930 περί πλαστών, που είχε ως στόχο του την προστασία των συλλεκτών, και ο οποίος αποτέλεσε διεθνή νομική πρωτοπορία και υπόδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας.

 

3. Ειδική επιτροπή της Ε.Φ.Ε. συνέταξε τα λήμματα για το γραμματόσημο και το φιλοτελισμό στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη και την Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου και κατόρθωσε να αποδώσει και να καθιερώσει στην ελληνική γλώσσα τούς μέχρι τότε ξενόγλωσσους φιλοτελικούς όρους, όπως "φιλοτελισμός" και τα παράγωγά του, "υδατόσημο", "αντιποδία" κλπ.

 

4. Επέτυχε με εισηγήσεις της, το 1931, την καταστροφή των παλαιών αποθεμάτων γραμματοσήμων, με την διατήρηση ταυτοχρόνως ορισμένων σειρών για το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο. Με αυτήν την ενέργεια απετράπη στο εξής η κατά καιρούς παρατηρούμενη μέχρι τότε διαρροή από τις κρατικές αποθήκες παλαιοτέρων εκδόσεων και η λαθραία διοχέτευσή τους στο εμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής ενέργειας ήταν η εδραίωση της εμπιστοσύνης του φιλοτελικού κοινού στην αξία των ελληνικών γραμματοσήμων, αλλά και η διαφύλαξη του κύρους και της υπόληψης του Ελληνικού Κράτους.

 

5. Εξέδωσε στα ελληνικά και στα γαλλικά το αφιερωμένο στις κλασσικές ελληνικές εκδόσεις (Μεγάλη και Μικρή Κεφαλή του Ερμού κλπ.) μνημειώδες δίτομο έργο.

 

6. Εκδίδει, χωρίς διακοπή από το 1924, το διμηνιαίο περιοδικό "Φιλοτέλεια". Το περιοδικό αυτό ανέθρεψε πολλές γενεές Ελλήνων και ξένων φιλοτελιστών και διέδωσε διεθνώς τον ελληνικό φιλοτελισμό, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα σαν ένα από τα καλύτερα φιλοτελικά περιοδικά στον κόσμο.

 

7. Σημαντική εκδοτική προσφορά της Ε.Φ.Ε. αποτελεί επίσης και η "Φιλοτελική Βιβλιοθήκη" που μέχρι στιγμής αριθμεί 60 μονογραφίες στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Οι εκδόσεις αυτές έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων φιλοτελικών κύκλων για τον ελληνικό φιλοτελισμό.

 

8. Η σοβαρή εκδοτική της προσπάθεια, η συγκρότηση του Ομίλου Μελετών και των Ομάδων Εργασίας και η εν γένει δραστηριότητά της που περιλαμβάνει διαλέξεις, ομιλίες, και φιλοτελικά μαθήματα έχουν ουσιαστικά μετατρέψει την Ε.Φ.Ε. σε ένα σοβαρό ερευνητικό και συνάμα εκπαιδευτικό φιλοτελικό κέντρο.

 

9. Οργάνωσε, το 1966, για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εθνική Φιλοτελική Έκθεση με την ονομασία ΦΕΓΕ '66. Η έκθεση αυτή, στην οποία συμμετείχαν και ξένοι συλλέκτες από 12 χώρες με συλλογές ελληνικού ενδιαφέροντος, είχε διεθνή απήχηση και αποτέλεσε τον πρόδρομο του θεσμού των Ε.Φ.Ε. ΕΛΛΑΣ.

 

10. Το 1984, οργάνωσε Εθνική Φιλοτελική Έκθεση με την ονομασία Ε.Φ.Ε. ΕΛΛΑΣ '84 κατά τα πρότυπα της ΦΕΓΕ με τη συμμετοχή συλλεκτών από 13 χώρες.

 

11. Για την επιτυχία του θεσμού των Ε.Φ.Ε. ΕΛΛΑΣ, ιδρύθηκε και λειτουργεί παράλληλα η Λέσχη του Ερμή (HERMES CLUB). Μέλη της Λέσχης είναι Έλληνες και ξένοι φίλοι του θεσμού Ε.Φ.Ε. ΕΛΛΑΣ, με επιδίωξη την ηθική και οικονομική στήριξή του.

 

12. Το 1999, με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων του περιοδικού "Φιλοτέλεια" και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου του Δήμου Ψυχικού, οργάνωσε μια φιλοτελική παρουσίαση με τίτλο "Οι ταχυδρομικές επικοινωνίες και η ιστορική συγκυρία στον Ελλαδικό χώρο. Ο φιλοτελισμός, το επικουρικό ερμηνευτικό εργαλείο".

 

13. Η δράση της Ε.Φ.Ε. έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ίδρυση Ελληνικών Φιλοτελικών Εταιρειών στη Νέα Υόρκη (1942), Μ. Βρετανία (1960), Σικάγο (1968), Γερμανία (1976), Μελβούρνη (1978), Καναδά (1981) και Ουάσιγκτον (1986). Οι δραστήριες αυτές φιλοτελικές οργανώσεις με πληθώρα μελών Ελλήνων ομογενών και ξένων εκδίδουν πέντε φιλοτελικά περιοδικά αφιερωμένα στον ελληνικό φιλοτελισμό και στη μελέτη του ελληνικού γραμματοσήμου.

 

14. Η Ε.Φ.Ε., από κοινού με τις αδελφές Ελληνικές Φιλοτελικές Εταιρείες του εξωτερικού, έχει σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα ΟΥΤΟΠΙΑ, σκοπός του οποίου είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση και η κατάταξη με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή των άρθρων και μελετών ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν γραφεί στον ξένο φιλοτελικό τύπο. Το εγχείρημα αποτελεί διεθνή πρωτοπορία και παρακολουθείται με ενδιαφέρον από τη διεθνή φιλοτελική κοινότητα.

 

15. Η Ε.Φ.Ε., από το 1984, καθιέρωσε μία ετήσια τιμητική διάκριση που απονέμεται σε ειδική τελετή με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς και την ηθική επιβράβευση φυσικού ή νομικού προσώπου με εξέχουσα φιλοτελική δραστηριότητα κατά το παρελθόν.

 

16. Από το ίδιο έτος επίσης, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού της εταιρείας, καθιέρωσε το ετήσιο βραβείο "Στέφανου Μακρυμίχαλου" για το καλύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο στη "Φιλοτέλεια".

 

17. Τον Ιούνιο του 2001, η Ε.Φ.Ε. παρουσίασε την ιστοσελίδα της σε ελληνικά και αγγλικά (www.hps.gr). Σήμερα η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ε. αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνικού φιλοτελισμού.

 

18. Το Νοέμβριο του 2001, στο εντευκτήριο της Ε.Φ.Ε., πραγματοποιήθηκε πειραματικά διαδικτυακή δημοπρασία σε συνεργασία με μεγάλο οίκο δημοπρασιών της Ελβετίας. Η μεγάλη της επιτυχία, που θεωρήθηκε παγκόσμια πρωτιά, οδήγησε στην επανάληψη του εγχειρήματος αρκετές ακόμα φορές. 

 

19.  Τον Ιανουάριο του 2004, το περιοδικό "Φιλοτέλεια" άλλαξε όψη, με νέο εξώφυλλο και έγχρωμες σελίδες. Στις έξι τελευταίες παγκόσμιες εκθέσεις που συμμετείχε (2007-2013), η "Φιλοτέλεια" απέσπασε ισάριθμα Μεγάλα Επίχρυσα μετάλλια.

 

20.  Το Φεβρουάριο του 2005, η Ε.Φ.Ε. διοργάνωσε την Εθνική Έκθεση με διεθνείς συμμετοχές "Φιλοτέλεια 2005", στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

 

21.  Τον Ιανουάριο του 2008 ολοκληρώθηκε η αγορά αποθήκης στον Γέρακα Αττικής.

 

22.  Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελετών Λαυερεωτικής, τον Οκτώβριο του 2009 η Ε.Φ.Ε. συνδιοργάνωσε τη Εθνική Έκθεση με διεθνείς συμμετοχές "Λαύριο 2009".

 

23.  Η Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Ακαδημία (AEP) τίμησε τη "Φιλοτέλεια" με το Βραβείο Φιλοτελικού Τύπου 2010.

 

24.  Τον Οκτώβριο του 2011, η Ε.Φ.Ε. εόρτασε την επέτειο των 150 ετών από την έκδοση του πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου με τη διοργάνωση του Συμποσίου Αθηνών.

 

25.  Το Νοέμβριο του 2011 η Ε.Φ.Ε. εμφανίστηκε στο Twitter (@hpsgr).

 

26. Τον Ιούνιο του 2013, κυκλοφόρησε ο ετήσιος τόμος "Opus" της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας (AEP), αφιερωμένος αυτή τη φορά στον ελληνικό φιλοτελισμό. Τα 22 από τα 23 άρθρα του τόμου ήταν πρωτότυπη έρευνα των μελών της Ε.Φ.Ε.

 

27. Το φθνινόπωρο του 2013, η Ε.Φ.Ε. διοργάνωσε την Εθνική Έκθεση με διεθνείς συμμετοχές "Ελλάδα-Κύπρος 2013". Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, στο μέγαρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 To κύρος της Ε.Φ.Ε. ως της αρχαιότερης και της μεγαλύτερης Φιλοτελικής Εταιρείας της χώρας, έδωσε την ευκαιρία στην Πολιτεία να ζητήσει τις υπηρεσίες της στην καθιέρωση της κρατικής φιλοτελικής πολιτικής.

- Από την ίδρυσή της και μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ε.Φ.Ε. συμμετείχε με εκπρόσωπό της στην αρμόδια για τις εκδόσεις των νέων ελληνικών γραμματοσήμων Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Συγκοινωνιών (παλαιότερα) και των ΕΛΤΑ.


- Η Ε.Φ.Ε., μέχρι την ίδρυση της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας το 1947, εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Διεθνή Φιλοτελική Ομοσπονδία μετά από πρόσκληση της τελευταίας.


- Τακτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα με φιλοτελικό αντικείμενο και επιμέλεια της Ε.Φ.Ε. έχει κατά καιρούς παρουσιάσει η Εθνική Ραδιοφωνία.


- Η εμπιστοσύνη του φιλοτελικού κοινού, την οποία έχει κατακτήσει η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία με τη δράση της, της έχει δώσει την ευκαιρία με τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης να βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκποίηση συλλογών τους, όχι μόνο τα μέλη της, αλλά και τρίτους, όπως προσφάτως στην περίπτωση του κληροδοτήματος του συλλόγου Ανιάτων κτλ.


- Το σοβαρό ερευνητικό και εκδοτικό φιλοτελικό της έργο το πραγματοποίησε η Ε.Φ.Ε. μόνο με τις εισφορές των μελών της, χωρίς ποτέ να ζητήσει μέχρι σήμερα κρατική επιχορήγηση, με εξαίρεση την περίπτωση των Εθνικών Εκθέσεων ΦΕΓΕ '66 και Ε.Φ.Ε. ΕΛΛΑΣ '84, που οργανώθηκαν με τη συνεργασία του Ε.Ο.Τ. και των ΕΛΤΑ. Το 1984 το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική προσφορά της Εταιρείας, συνέδραμε το έργο της με ένα συμβολικό ποσό.


- Για το επιστημονικό έργο της η Ε.Φ.Ε. βραβεύτηκε το 1975 από την Ακαδημία Αθηνών.


- Για το φιλοτελικό έργο της η Ε.Φ.Ε. τιμήθηκε το 1981 από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία και το 2000 από την Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Ομοσπονδία.


- Για το εκδοτικό της έργο η Ε.Φ.Ε. έχει βραβευθεί μέχρι σήμερα με 100 περίπου μετάλλια σε Διεθνείς Εκθέσεις.


- Η Ε.Φ.Ε. στεγάζει την πολυσχιδή δραστηριότητά της σε ιδιόκτητα εντευκτήρια στο κέντρο της Αθήνας, η απόκτηση των οποίων οφείλεται σε δωρεές μελών της.


- Διαθέτει την πλουσιότερη φιλοτελική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.

 

 


© Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία 2001