Ειδικές συλλογές

 

Στις δύο μεγάλες αίθουσες της NOTOS 2015 θα εκτεθούν εξαιρετικά δείγματα από τις συλλογές τεσσάρων σημαντικών οργανισμών πολιτισμού:

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας: Δείγματα συλλογών της Εθνικής Τράπεζας
Ένα εντυπωσιακό έκθεμα για την εταιρεία Ασπιώτη, ηγέτη των εκτυπώσεων για σχεδόν το σύνολο του 20ου αιώνα, που αναδεικνύει κυρίως τα στάδια παραγωγής των γραμματοσήμων (προσχέδια καλλιτεχνών, δοκίμια κτλ.). Περιλαμβάνονται και δείγματα από μεγάλη ποικιλία άλλων προϊόντων της εταιρείας Ασπιώτη, καθώς και δείγματα από άλλες συλλογές της Εθνικής Τράπεζας.
(http://ha.nbg.gr/)

Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.: Συλλέγοντας Matchbox
Eκατοντάδες αυτοκινητάκια, κουτιά, κασετίνες, βιβλία, κατάλογοι, διαφημίσεις, προθήκες και πολλά άλλα, μια πλήρης εικόνα με παραδείγματα από όλες τις περιόδους των Matchbox, της αγαπημένης, διαχρονικής και κλασικής μάρκας παιχνιδιών. Μικρό δείγμα της σπουδαίας Συλλογής Παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α.
(http://www.sofia-foundation.gr)

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών Ενθυμήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων

Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη: Τα “Ολύμπια” 1859, 1870, 1875, 1888-89
Πρόδρομος της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Πρωτοβουλία-χορηγία του εθνικού και Ολυμπιακού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα (1800-1865).

Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη: Ο Μαραθώνας αέναος πηγή έμπνευσης
Το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896 και του 1906.

Προσχέδια και μακέτες γραμματοσήμων που δεν εκδόθηκαν του ζωγράφου-χαράκτη Αλέξανδρου Κορογιαννάκη (1906-1966) θα εκτεθούν σε ένα πλαίσιο από την Άννα Κορογιαννάκη.

Θα εκτεθούν επίσης πρωτότυπα σχέδια σύγχρονων ελληνικών γραμματοσήμων της Μυρσίνης Βαρδοπούλου, του Καλλιτεχνικού Γραφείου της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).
(http://vardopoulou.gr/)