Ειδήσεις 2019

02/12/2019
Υπογράφτηκε το Συμφωνητικό για την Αιγίδα της FEPA στο Μονακό
 
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του Συνεδρίου της FEPA στο Μονακό, ο Ari Muhonen, Παρατηρητής FEPA για τη NOTOS 2021, και ο Κώστας Χαζάπης, επικεφαλής της ΟΕ NOTOS 2021, υπέγραψαν το Συμφωνητικό για την Αιγίδα της FEPA.

Η αιγίδα χορηγήθηκε από το Δ.Σ. της FEPA στην έκθεση στις 5 Μαΐου 2018 και εγκρίθηκε από το Συνέδριο της FEPA στην Πράγα στις 19 Αυγούστου 2018.

Ο A. Muhonen (αριστερά) και ο Κ. Χαζάπης (δεξιά) δίνουν τα χέρια μετά την υπογραφή του Συμφωνητικού.
Δεξιότερα, τα μέλη του Δ.Σ. της FEPA, Birthe King και Alfred Kunz.
(Φωτογραφία: José Ramón Moreno)

19/11/2019
Κυκλοφόρησε σήμερα το Bulletin No. 1
 
Κυκλοφόρησε σήμερα το Bulletin No. 1 με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη NOTOS 2021. Το 38 σελίδων τεύχος δεν προβλέπεται να τυπωθεί. Διατίθεται μόνο ως αρχείο pdf.

Το Bulletin No. 1 επικεντρώνεται κυρίως στον Ειδικό Κανονισμό (IREX) και το νέο λογισμικό, το οποίο αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε θα έχει οποιαδήποτε σχέση με τη NOTOS 2021.

Επίσης, αναφέρεται ιδιαίτερα στα δύο εκθέματα, τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο Court of Honour: Τις “Υπέροχες Επτά”, τις πλάκες δηλαδή των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή, από το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο και μία συλλογή εγγράφων, τα οποία που τεκμηριώνουν την “Ίδρυση του Ελληνικού Ταχυδρομείου”, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Κατεβάστε το Bulletin No. 1 από εδώ


06/10/2019
Αναρτήθηκε ο IREX της NOTOS 2021
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώθηκαν οι λεπτομέρειες του IREX της NOTOS 2021, τις οποίες στη συνέχεια συμφώνησε ο Παρατηρητής FEPA με την Οργανωτική Επιτροπή. Αμέσως μετά, ο IREX αναρτήθηκε στον ιστότοπο της έκθεσης (Μενού: Η Έκθεση > Κανονισμοί), μαζί με όλους τους κανονισμούς της FIP και της FEPA, οι οποίοι ισχύουν στη NOTOS 2021.

Μπορείτε να αποκτήσετε το καλαίσθητο τευχίδιο με τον IREX κατευθείαν από εδώ (4,2 MB). Όταν το διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι εθυγραμμισμένος με όλα όσα μέχρι τώρα έχει υποσχεθεί η Οργανωτική Επιτροπή: Καινοτομία, τεχνολογία και φαντασία, με υψηλές φιλοτελικές προδιαγραφές, χαμηλά δικαιώματα συμμετοχής και σεβασμό στους εκθέτες Φιλοτελικής Φιλολογίας.


29/08/2019
Η γαλλική Le Monde για τη NOTOS 2021!
 
Το εκτενές ρεπορτάζ της L’Écho de la timbrologie (Ιούλιος-Αύγουστος 2019) για το “Championnat de France” στο Montpellier τον Ιούνιο και το Grand Prix που κέρδισε ο Louis Fanchini με το έκθεμά του “H παραγωγή και η ταχυδρομική χρήση της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή (1861-1886)” προκάλεσε την αλυσιδωτή αντίδραση χάρη στην οποία η NOTOS 2021 περιελήφθη στις σελίδες της Le Monde, με διπλή μάλιστα παραπομπή στον ιστότοπο της έκθεσης!
Στη δισέλιδη συνέντευξή του στο ίδιο τεύχος της L’Écho, ο Louis περιέγραψε τις πλέον ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της Μεγάλης Κεφαλής και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι επτά πλάκες των πρώτων ελληνικών γραμματοσήμων θα εκτεθούν για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού στην Αθήνα το 2021.
Το άρθρο της Le Monde, “Φιλοτελικά καλοκαιρινά αναγνώσματα”, περιλάμβανε περιλήψεις ιστοριών από τέσσερα γαλλικά φιλοτελικά περιοδικά. Για καλή μας τύχη η σχέση Montpellier – Louis Fanchini – Μεγάλη Κεφαλή – Τυπογραφικές πλάκες – NOTOS 2021 ήταν η επιλογή της Le Monde από τα καλοκαιρινά κείμενα της L’Écho. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.


25/07/2019
Νέες φωτογραφίες των πλακών της Μεγάλης Κεφαλής
 
Έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό νέες φωτογραφίες των πλακών της Μεγάλης Κεφαλής, από τον διακεκριμένο φωτογράφο και φίλο της NOTOS 2021, Γιάννη Ασημακόπουλο. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο υπόγειο του Μουσείου, με τη συνεργασία του προσωπικού του Μουσείου και υπό την εποπτεία του Διευθυντή του, Βασίλη Τούντα.


Οι επισκέπτες του ιστότοπου έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξετάσουν από κοντά τις έξι από τις επτά πλάκες (1, 2, 5, 10, 40 και 80 λεπτών) εδώ, πριν αυτές εκτεθούν τον Νοέμβριο του 2021. Η έβδομη πλάκα (20 λεπτών) βρίσκεται προς το παρόν υπό ανακατασκευή.


30/06/2019
Καινούργιοι φίλοι ταξιδεύουν μαζί μας
 
Στον δρόμο για το 2021, κάποιες εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη NOTOS 2021, εντυπωσιάζονται από τους στόχους της Οργανωτικής Επιτροπής και εκτιμούν τις πρακτικές της. Πρόκειται για μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό, ή θυγατρικές στην Ελλάδα γνωστών πολυεθνικών. Η εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα εκφράζεται με την παραχώρηση της χρήσης του λογοτύπου τους στην αρχική σελίδα αυτού του ιστότοπου.
Η ΟΕ τους καλωσορίζει!


14/06/2019
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη NOTOS 2021
 
Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη NOTOS 2021 παρουσιάζοντας στο κοινό τα πρώτα τεκμήρια που αναφέρονται σε λειτουργία ταχυδρομείου στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του Αγώνα και το νεοσύστατο κράτος. Ανάμεσα σε άλλα, θα εκτεθούν:
(α) Οι ετήσιες συμβάσεις για τη λειτουργία του ταχυδρομείου Καρδαρά (1821-1827)
(β) Το ψήφισμα του Καποδίστρια για την ίδρυση του κρατικού ταχυδρομείου (1828)
(γ) Οι ταχυδρομικοί κανονισμοί Πόρου (1828), Αίγινας (1829) και Ναυπλίου (1829 & 1834)


23/05/2019
Η Jenny και ο Norman Banfield στην Ελλάδα και την ΕΦΕ
 
Χθες το απόγευμα, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην ΕΦΕ την Jenny και τον Norman Banfield από τη Νέα Ζηλανδία. Στο ταξίδι τους ανάμεσα στο Έσεν 2019 και τη Stockholmia 2019, αποφάσισαν να περάσουν δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Η Jenny παρουσίασε το βραβευμένο με Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο έκθεμά της στην Ανοικτή Τάξη, Ιατρική – Ιστορία και εξέλιξη.
Η Jenny είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Μαξιμαφιλίας της FIP, εκθέτει όμως και στα Χαρτόσημα και την Ανοικτή Τάξη. Ο Norman είναι Προεδρεύων της Επιτροπής Αεροφιλοτελισμού της FIP, εκθέτει όμως και στην Ταχυδρομική Ιστορία. Ως ενεργοί εκθέτες, κριτές και εθνικοί αντιπρόσωποι, έχουν επισκεφθεί αναρίθμητες φιλοτελικές εκθέσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Τι καλύτερη ευκαιρία λοιπόν για τους ανθρώπους της NOTOS 2021 να συζητήσουν μαζί τους για εκθέσεις και να ακούσουν τις πιο αστείες ιστορίες από bin rooms, αίθουσες κριτών, τελωνεία, αεροδρόμια κτλ., με φρέσκο ψάρι και ωραίο κρασί σε ένα ταβερνάκι στην καρδιά του Πειραιά!

Norman Banfield, Αντώνης Βιρβίλης, Ανδρέας Νικολαΐδης, Jenny Banfield, Κώστας Χαζάπης

09/05/2019
Η ΟΕ εκφράζει τις ευχαριστίες της στους δωρητές
 
Φίλοι και μέλη συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο εντευκτήριο της ΕΦΕ, με σκοπό να εκφρασθούν ευχαριστίες από την ΟΕ και να παραδοθεί η καρφίτσα Δωρητή της Λέσχης Ερμής σε κάθε έναν που ανταποκρίθηκε μέχρι την ημέρα αυτή στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση της NOTOS 2021.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, ο Ιωακείμ Χαλβατζιδόπουλος, Πρόεδρος της ΕΦΕ, καλωσόρισε τους καλεσμένους και στη συνέχεια ο Κώστας Χαζάπης παρουσίασε συνοπτικά την πρόοδο των εργασιών και τους αμέσως επόμενους στόχους της ΟΕ.

Ο Ι. Χαλβατζιδόπουλος καλωσορίζει
τους επισκέπτες
Ο Κ. Χαζάπης κατά την παρουσίαση
της NOTOS 2021

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, Διαχειριστής της Λέσχης Ερμής, παρέδωσε τις καρφίτσες στους δωρητές, ενώ ο Νίκος Μαλλούχος είχε επιφορτισθεί με την ανακοίνωση των ονομάτων. Ο κατάλογος περιλάμβανε 25 ονόματα συν 3 ανώνυμους και ήταν μεγάλη επιτυχία ότι οι περισσότεροι από τους αποδέκτες ήταν παρόντες. Όσοι δεν μπόρεσαν να βρίσκονται εκεί θα παραλάβουν την καρφίτσα σε μελλοντική εκδήλωση.

Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συγκεντρωθούν καλοί φίλοι και να απολαύσουν νόστιμα μεζεδάκια και εκλεκτό κρασί στο κλείσιμο. Όπως το συνηθίζουν άλλωστε!

Α. Μανταδέλης, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Ν. Ασημακόπουλος, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Χ. Γκίκας, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Ν. Βαρουξής, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Α. Βιρβίλης, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Β. Αποστολόπουλος, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Ε. Μανδαράκας, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Κ. Ταρασουλέας, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Β. Σεκόπουλος, δωρητής (δεξιά),
Πρόεδρος των Φιλοτελιστών των Αθηνών,
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Π. Λεούσης, δωρητής (δεξιά),
Πρόεδρος του Π.Σ. Θεματικού Φιλοτελισμού,
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Σ. Κλίπφελ, δωρητής (δεξιά),
και Γ. Σωτηρόπουλος (αριστερά)
Λ. Χαζάπης, δωρητής (αριστερά),
και Ι. Χαλβατζιδόπουλος (δεξιά)
Ν. Μαλλούχος, δωρητής (αριστερά),
και Ι. Χαλβατζιδόπουλος (δεξιά)
Γ. Σωτηρόπουλος, δωρητής (δεξιά),
και Ι. Χαλβατζιδόπουλος (αριστερά)

Φωτογραφίες από την Μ. Τσιαουσίδου και τον Ν. Βαρουξή


26/04/2019
Ο Ari Muhonen ορίστηκε Παρατηρητής FEPA
 
Μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της FEPA, ο Ari Muhonen (Φινλανδία) ορίστηκε Παρατηρητής FEPA για τη NOTOS 2021. Η ΟΕ καλωσορίζει τον Παρατηρητή και του εγγυάται ομαλή συνεργασία καθ΄όλο το διάστημα της προετοιμασίας μέχρι και το κλείσιμο της έκθεσης.
 


26/03/2019
8 Μαΐου 2019: Τιμούμε τους δωρητές μας
 
Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ., προσκαλούμε στο εντευκτήριο τα μέλη και τους φίλους της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας για να τιμήσουμε την πρώτη ομάδα δωρητών της NOTOS 2021 και να ενημερωθούμε για την πορεία της προετοιμασίας της έκθεσης. Όσοι έχουν καταθέσει τη συνεισφορά τους στη NOTOS 2021 μέχρι εκείνη την ημέρα θα παραλάβουν την καρφίτσα Δωρητή της Λέσχης Ερμής.


12/02/2019
Οι τυπογραφικές πλάκες της Μεγάλης Κεφαλής θα εκτεθούν στο Court of Honour
 
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο δέχθηκε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει στο Court of Honour της NOTOS 2021 με τις επτά τυπογραφικές πλάκες της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή, του 1861. Θα είναι η πρώτη φορά που οι “Υπέροχες Επτά” θα εκτεθούν μαζί ενώπιον του κοινού.

 

Η πλάκα του 80λέπτου, ένα από τα θαυμάσια δημιουργήματα του Γάλλου χαράκτη Désiré-Albert Barre
(φωτογραφία: Ιωάννης Ασημακόπουλος, Αθήνα)

02/01/2019
Λογικά τέλη Φιλολογίας στη London 2020
 
O Ειδικός Κανονισμός (IREX) της London 2020 μας εξέπληξε ευχάριστα. Τα τέλη συμμετοχής στη Φιλολογία ορίστηκαν στις 25 λίρες, συγκρινόμενα με τα τέλη των πλαισίων των 70 λιρών.
Μια δίκαιη απόφαση για όλους τους εκθέτες φιλολογίας, οι οποίοι πρακτικά χαρίζουν τα εκθέματά τους στους οργανωτές με τη λήξη μιας έκθεσης.