Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί σειρά πέντε γραμματοσήμων με τον προσχηματικό τίτλο “Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες”, αντί “Βραβεία IFG 2016”, συνέχεια της θλιβερής ιστορίας του 2013. Υπήρξε τότε εξαιρετικά μεγάλη αντίδραση τόσο από την ΕΦΕ όσο και από το σύνολο του οργανωμένου φιλοτελισμού, διότι στα γραμματόσημα απεικονίζονταν πρόσωπα εν ζωή.

Το υπόλοιπο 2013, το 2014 και το 2015, δεν αντιμετωπίσαμε παρόμοιο περιστατικό, πολύ πιθανόν λόγω εκείνων των έντονων αντιδράσεων. Φέτος, υπήρξε ένας συμβιβασμός: τιμήθηκαν με γραμματόσημο οι Γλέζος, Ζαμάνος, Μαραγκουδάκης και Βαρδινογιάννης στη σειρά για τα 75 χρόνια του ΕΑΜ και ο Θεοδωράκης στη σειρά της Νεολαίας Λαμπράκη. Για τα πρόσωπα αυτά δεν εκφράσθηκε καμία απολύτως αντίρρηση για ευνόητους λόγους: Βρίσκονται ήδη στην τελευταία ευθεία της μακράς διαδρομής τους, τα κεφάλαια στην ιστορία που τους αφορούν έχουν γραφτεί οριστικά. Είναι ζωντανοί θρύλοι.

Η επανάληψη της εξαιρετικά άστοχης έκδοσης του 2013 μας ενοχλεί πολύ. Ενοχλεί, επίσης, ότι τα γεγονότα-καρμπόν του 2013 δείχνουν ότι η νέα ηγεσία των ΕΛΤΑ κλήθηκε να επικυρώσει μια απόφαση που πάρθηκε ερήμην της. Ενοχλεί το γεγονός ότι ενέκριναν την εμβόλιμη έκδοση, αγνοώντας εντελώς τη λογική του έντιμου συμβιβασμού των προκατόχων τους. Ενοχλεί η επανεμφάνιση του άγνωστου, αλλοδαπού(!) ιδρύματος, το λογότυπο του οποίου θα αποτυπωθεί για δεύτερη(!) φορά σε σειρά ελληνικών γραμματοσήμων. Ενοχλεί, όπως είχε τονιστεί και το 2013, ότι το ελληνικό γραμματόσημο, διαχρονικό σύμβολο του εθνικού μας πολιτισμού, θα αποτελέσει πάλι το πυροτέχνημα μιας lifestyle εκδήλωσης.

Δεν αμφισβητούνται οι όποιες καλές προθέσεις των εμπνευστών της έκδοσης, ούτε ασφαλώς η αξιοσύνη των πέντε τιμωμένων. Ενοχλούν, όμως, η ασέβεια απέναντι στον κανονισμό περί απεικονίσεων προσώπων εν ζωή και οι ανατολίτικες συνήθειες της ελαφρότητας, του δήθεν, των παρεμβάσεων και των άνωθεν εντολών, από τις οποίες φαίνεται ότι αδυνατούμε να απαλλαγούμε.

—————————-
Τα Βραβεία IFG 2016 είναι: Rita Wilson, Κώστας Γαβράς, Ιωάννης Κατσιματίδης, Γεώργιος Στεφανόπουλος και Πήτερ Διαμαντής