Εγκαίνια Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης NOTOS 2021
Αθήνα 19.11.2021

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (ΕΦΕ) ιδρύθηκε το 1925 και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο φιλοτελικό σωματείο της χώρας, με πολυσχιδή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

♦♦♦

1. Το 1925, με υπόμνημα της προς τα Υπουργεία Συγκοινωνίας, Οικονομικών και Παιδείας υπέδειξε την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθείται κατά τον προγραμματισμό των εκδόσεων των ελληνικών γραμματοσήμων, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος χαρακτηρισμού τους ως κερδοσκοπικών.

2. To 1926 o αείμνηστος Στάφανος Μακρυμίχαλος (1902-1983) εκχώρησε στην ΕΦΕ το περιοδικό “Φιλοτέλεια” που εξέδιδε από το 1924 και, που συνεχίζει την έκδοσή του μέχρι σήμερα. Το περιοδικό αυτό ανέθρεψε πολλές γενεές Ελλήνων και ξένων φιλοτελιστών και διέδωσε διεθνώς τον ελληνικό φιλοτελισμό με σημαντικές μελέτες και άρθρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα καλύτερα ειδικευμένα φιλοτελικά περιοδικά στον κόσμο.

3. Σημαντική εκδοτική προσφορά της ΕΦΕ αποτελεί και η “Φιλοτελική Βιβλιοθήκη” που από τo 1957 μέχρι σήμερα αριθμεί 61 μονογραφίες στα ελληνικά και αγγλικά ή γαλλικά. Οι εκδόσεις αυτές έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων φιλοτελικών κύκλων για τον ελληνικό φιλοτελισμό.

4. Η ΕΦΕ Εισηγήθηκε το Νόμο 4581/1930 περί πλαστών, που είχε ως στόχο την προστασία των συλλεκτών, και ο οποίος αποτέλεσε διεθνή νομική πρωτοπορία και υπόδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας.

5. Ειδική επιτροπή της ΕΦΕ συνέταξε τα λήμματα για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη και την Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου και κατόρθωσε να αποδώσει και να καθιερώσει στην ελληνική γλώσσα τούς μέχρι τότε ξενόγλωσσους φιλοτελικούς όρους, όπως “φιλοτελισμός” και τα παράγωγά του, “υδατόσημο”, “αντιποδία” κτλ.

6. Επέτυχε με εισηγήσεις της, το 1931, την καταστροφή των παλαιών αποθεμάτων γραμματοσήμων, με τη διατήρηση ταυτοχρόνως ορισμένων σειρών για το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο. Με αυτήν την ενέργεια απετράπη στο εξής η κατά καιρούς παρατηρούμενη μέχρι τότε διαρροή από τις κρατικές αποθήκες παλαιοτέρων εκδόσεων και η λαθραία διοχέτευσή τους στο εμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής ενέργειας ήταν η εδραίωση της εμπιστοσύνης του φιλοτελικού κοινού στην αξία των ελληνικών γραμματοσήμων, αλλά και η διαφύλαξη του κύρους και της υπόληψης του ελληνικού κράτους.

7. Εξέδωσε στα ελληνικά και στα γαλλικά το αφιερωμένο στις κλασικές ελληνικές εκδόσεις (Μεγάλη, Μικρή Κεφαλή του Ερμού κτλ.) μνημειώδες δίτομο έργο “Μελέτη επί του ελληνικού γραμματοσήμου” (1933 και 1937).

8. Οργάνωσε, το 1966, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνική φιλοτελική έκθεση με την ονομασία ΦΕΓΕ ’66. Η έκθεση αυτή, στην οποία συμμετείχαν και ξένοι συλλέκτες από 12 χώρες με συλλογές ελληνικού ενδιαφέροντος, είχε διεθνή απήχηση και αποτέλεσε τον πρόδρομο του θεσμού των διεθνών εκθεσεων της ΕΦΕ.

9. Για το επιστημονικό έργο της η ΕΦΕ βραβεύτηκε το 1975 από την Ακαδημία Αθηνών.

10. Για το φιλοτελικό έργο της η ΕΦΕ τιμήθηκε το 1981 από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία.

11. Το 1984, οργάνωσε την μεγαλύτερη μέχρι τότε εθνική φιλοτελική έκθεση με την ονομασία ΕΦΕ ΕΛΛΑΣ ’84 με τη συμμετοχή συλλεκτών από 13 χώρες.

12. Για την επιτυχία της έκθεσης ΕΦΕ ΕΛΛΑΣ, ιδρύθηκε και έκτοτε λειτουργεί η Λέσχη Ερμής. Μέλη της Λέσχης είναι Έλληνες και ξένοι, μέλη και φίλοι της ΕΦΕ, με επιδίωξη την οικονομική στήριξη των φιλοτελικών εκθέσεων που οργανώνει η ΕΦΕ.

13. Η ΕΦΕ, το 1984, καθιέρωσε το “Μετάλλιο της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας”, ετήσια τιμητική διάκριση με τη μορφή αργυρού μεταλλίου, που απονέμεται σε ειδική τελετή ανά πενταετία, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς και την ηθική επιβράβευση φυσικού ή νομικού προσώπου με εξέχουσα φιλοτελική δραστηριότητα.

14. Από το ίδιο έτος, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού της Εταιρείας, η ΕΦΕ καθιέρωσε το ετήσιο “Βραβείο Στέφανου Μακρυμίχαλου” για το καλύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο στη “Φιλοτέλεια”.

15. To 1984, o Δήμος Αθηναίων βράβευσε την ΕΦΕ για το πολιτιστικό της έργο.

16. Το 1999, με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων του περιοδικού “Φιλοτέλεια” και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου του Δήμου Ψυχικού, οργάνωσε μια φιλοτελική παρουσίαση με τίτλο “Οι ταχυδρομικές επικοινωνίες και η ιστορική συγκυρία στον Ελλαδικό χώρο. Ο φιλοτελισμός, ως επικουρικό ερμηνευτικό εργαλείο”.

17. Τον Ιούνιο του 2001, η Ε.Φ.Ε. παρουσίασε την ιστοσελίδα της σε ελληνικά και αγγλικά (www.hps.gr). Σήμερα η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ε. αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνικού φιλοτελισμού.

18. Το 2000 η ΕΦΕ τιμήθηκε για το συνολικό της έργο από την Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Ομοσπονδία (FEPA).

19. Τον Φεβρουάριο του 2002, στο εντευκτήριο της ΕΦΕ, πραγματοποιήθηκε αναμετάδωση σε πραγματικό χρόνο, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, προβολέα και οθόνης, της διαδικτυακής δημοπρασίας του οίκου David Feldman SA της Γενεύης. Οι παριστάμενοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ακριβώς σαν να ήσαν παρόντες στην αίθουσα της δημοπρασίας. Η μεγάλη της επιτυχία, που θεωρήθηκε παγκόσμια πρωτιά, οδήγησε σε πολλαπλές επαναλήψεις του εγχειρήματος.

20. Τον Φεβρουάριο του 2005, η ΕΦΕ διοργάνωσε την Εθνική Έκθεση Φιλοτέλεια 2005, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή εκθετών από 12 χώρες και, για πρώτη φορά, τεσσάρων ξένων διεθνών κριτών FIP από το Ισραήλ, Καναδά, Μ. Βρετανία και Βέλγιο.

21. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τον Οκτώβριο του 2009 η ΕΦΕ συνδιοργάνωσε τη Εθνική Έκθεση Λαύριο 2009, με τη συμμετοχή εκθετών από 11 χώρες.

22. Η Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Ακαδημία (AEP) τίμησε τη “Φιλοτέλεια” με το Βραβείο Φιλοτελικού Τύπου 2010.

23. Τον Οκτώβριο του 2011, η ΕΦΕ εόρτασε την επέτειο των 150 ετών από την έκδοση του πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου με τη διοργάνωση του Συμποσίου Αθηνών με θέμα τη Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή.

24. Το Νοέμβριο του 2011 η Ε.Φ.Ε. εμφανίστηκε στο Twitter (@hpsgr).

25. Τον Ιούνιο του 2013, κυκλοφόρησε ο ετήσιος τόμος “Opus” της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας (AEP), αφιερωμένος αυτή τη φορά στον ελληνικό φιλοτελισμό. Τα 22 από τα 23 άρθρα του τόμου ήταν πρωτότυπη έρευνα των μελών της ΕΦΕ.

26. Το φθινόπωρο του 2013, η ΕΦΕ διοργάνωσε την Εθνική Έκθεση Ελλάδα-Κύπρος 2013. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, στο μέγαρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκθετών από 3 χώρες.

27. Τον Νοέμβριο του 2015, η ΕΦΕ οργάνωσε την Διεθνή Φιλοτελική Έκθεση NOTOS 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, υπό την αιγίδα της ΕυρωπαΪκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FEPA) και της Διεθνούς Ένωσης Φιλοτελικών Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (AIJP), με τη συμμετοχή εκθετών από 38 κράτη.

28. Το 2018 τέθηκε σε ισχύ το νέο καταστατικό της ΕΦΕ.

29. Τον Νοέμβριο του 2021, η ΕΦΕ οργάνωσε την Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Έκθεση NOTOS 2021 στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπό τη φιλοτελική αιγίδα της ΕυρωπαΪκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FEPA), της Διεθνούς Ένωσης Φιλοτελικών Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (AIJP), της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας (AEP), υπό την αναγνώριση της Παγκόσμιας Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FIP) και με τη συμμετοχή εκθετών από 44 κράτη.


Εγκαίνια Διεθνούς Φιλοτελικής Έκθεσης NOTOS 2015
Αθήνα 12.11.2015

To κύρος της ΕΦΕ ως του παλαιότερου και μεγαλύτερου φιλοτελικού σωματείου της χώρας έδωσε την ευκαιρία στην Πολιτεία να ζητήσει τις υπηρεσίες της στην καθιέρωση της κρατικής φιλοτελικής πολιτικής.

– Από την ίδρυσή της και μέχρι πριν λίγα χρόνια η ΕΦΕ συμμετείχε με εκπρόσωπο της στην αρμόδια για τις εκδόσεις των νέων ελληνικών γραμματοσήμων Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Συγκοινωνιών (παλαιότερα) και των ΕΛΤΑ.

– Η ΕΦΕ, μέχρι την ίδρυση της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας το 1947, εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Διεθνή Φιλοτελική Ομοσπονδία μετά από πρόσκληση της τελευταίας της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

– Τακτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα με φιλοτελικό αντικείμενο και επιμέλεια της ΕΦΕ είχε κατά καιρούς παρουσιάσει η Εθνική Ραδιοφωνία.

– Η δράση της Ε.Φ.Ε. έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ίδρυση ελληνικών φιλοτελικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη (1942), Μ. Βρετανία (1960), Ολλανδία (1966), Σικάγο (1968), Γερμανία (1976), Μελβούρνη (1978), Καναδά (1981) και Ουάσιγκτον (1986). Οι δραστήριες αυτές φιλοτελικές οργανώσεις με πληθώρα μελών Ελλήνων ομογενών και ξένων κυκλοφόρησαν πέντε φιλοτελικά περιοδικά αφιερωμένα στον ελληνικό φιλοτελισμό και στη μελέτη του ελληνικού γραμματοσήμου.

– Η σοβαρή εκδοτική της προσπάθεια, η συγκρότηση του Ομίλου Μελετών και των Ομάδων Εργασίας και η εν γένει δραστηριότητα της που περιλαμβάνει διεθνή συμπόσια, διαλέξεις, ομιλίες και φιλοτελικά μαθήματα έχουν ουσιαστικά μετατρέψει την ΕΦΕ σε ένα ερευνητικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό φιλοτελικό κέντρο.

– Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των μελών της ΕΦΕ στην οργάνωση των περισσότερων πανελλήνιων φιλοτελικών εκθέσεων, των δύο βαλκανικών εκθέσεων (Balkanfila), το 1979 και 1989, ως και των δύο διεθνών εκθέσεων Athens 1896-1996 και Olymphilex 2004.

– Η εμπιστοσύνη του φιλοτελικού κοινού, την οποία έχει κατακτήσει η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία με τη δράση της, της έχει δώσει την ευκαιρία με τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης να βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκποίηση συλλογών τους, όχι μόνο των μελών της, αλλά και τρίτων, όπως στην περίπτωση του κληροδοτήματος του Συλλόγου Ανιάτων κτλ.

– Για το εκδοτικό της έργο η ΕΦΕ έχει βραβευθεί μέχρι σήμερα με περισσότερα από 100 μετάλλια και διπλώματα σε διεθνείς εκθέσεις.

– Διαθέτει την πλουσιότερη φιλοτελική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.

– Η ΕΦΕ στεγάζει τη δραστηριότητα της σε ιδιόκτητο εντευκτήριο στο κέντρο της Αθήνας, η απόκτηση και επέκταση του οποίου οφείλεται σε δωρεές των μελών της.