Τα Βρετανικά Ταχυδρομεία (Royal Mail), με την ανάρτηση ενός ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα τους, διεξάγουν μια καταμέτρηση προθέσεων, ανάμεσα στο πολυπληθές πελατολόγιό τους, με αντικείμενο το πρόγραμμα των αναμνηστικών εκδόσεων του 2019. Το ερώτημα στο κοινό τίθεται ως εξής: “Ακολουθούν τρεις κατηγορίες με θέματα επετείων και γεγονότων. Επιλέξτε τρία θέματα από κάθε κατηγορία, τα οποία σας φαίνονται περισσότερο ελκυστικά και τα οποία θα αγοράζατε με σκοπό να τα κρατήσετε”.

Οι τρεις κατηγορίες είναι: (α) ιστορία και μεταφορές, (β) τέχνες, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική και (γ) επιστήμη, αθλητισμός και φυσικός κόσμος. Κάθε κατηγορία περιέχει εννέα διαφορετικά θέματα συν την επιλογή “κανένα από τα παραπάνω”. Στο τέλος του ερωτηματολογίου, ο ερωτώμενος έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τις προτάσεις του για τη δημιουργία γραμματοσήμων, πάντοτε όμως στο πλαίσιο “…τα οποία θα αγοράζατε για τη συλλογή σας”.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτή την ενέργεια των Βρετανικών Ταχυδρομείων!

Πρώτα-πρώτα, το γεγονός ότι δύο χρόνια νωρίτερα έχουν καταλήξει στα 27 θέματα του 2019, από τα οποία τα εννέα θα πάρουν τον δρόμο για το τυπογραφείο, χωρίς παρεμβάσεις από υπουργικά γραφεία, τηλεφωνήματα από το Μπάκινχαμ ή τη Ντάουνινγκ στρητ κτλ.

Δεύτερον, την αφοπλιστική ειλικρίνεια του ερωτηματολογίου, το οποίο σε πέντε σημεία επαναλαμβάνει ορθά-κοφτά τη φράση “…τα οποία θα αγοράζατε με σκοπό να τα κρατήσετε”, ή περίπου. Προχωρημένες τεχνικές πωλήσεων; Κάτι ξέρουν ασφαλώς οι Βρετανοί.

Τρίτον, στην κατηγορία “ιστορία και μεταφορές” περιλαμβάνεται η επέτειος των 150 ετών της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου (Royal Philatelic Society London). Εκείνοι το 2019, εμείς το 2025, ευχόμαστε μέχρι τότε να υπάρχουν Ελληνικά Ταχυδρομεία για να εκδώσουν το γραμματόσημο για την επέτειο των 100 ετών της δικής μας Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι έδωσαν βήμα σε όλους τους πελάτες τους, όπου γης, να καταθέσουν την άποψή τους. Θέλησαν να τους ευχαριστήσουν κατά κάποιο τρόπο για τα προϊόντα που τόσα χρόνια αγοράζουν και, φυσικά, να τους κρατήσουν κοντά τους. Με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο. Κάτι ξέρουν ασφαλώς οι Βρετανοί.