Μας έχει τύχει πολλές φορές. Μας ρωτούν δηλαδή με τι ασχολούμαστε και απαντούμε. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνομιλητών μας γνωρίζει τι σημαίνει φιλοτελισμός. Ένα πολύ μεγαλύτερο όχι. Όμως κι αυτοί που γνωρίζουν, δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιούνται απόλυτα ακούγοντας ξαφνικά αυτή την απίθανη λέξη.
Εάν η συνομιλία είναι ουσιαστική και δεν εξαντλείται στις τυπικότητες, οφείλουμε να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις μέσα στα επόμενα είκοσι δευτερόλεπτα (το πολύ) για να μη χάσουμε τον συνομιλητή μας. Είμαστε άραγε σε θέση;
Είκοσι δευτερόλεπτα είναι ελάχιστα. Πενήντα περίπου λέξεις. Τι να πρωτοπεριγράψεις, πού να δώσεις έμφαση, πώς να το κάνεις να φανεί σημαντικό;
Αν είσαι τυχερός και έχεις κρατήσεις το ενδιαφέρον του ακροατή σου με την πρώτη ομοβροντία, πάρε παράταση για άλλα είκοσι δευτερόλεπτα, για άλλες πενήντα λέξεις. Φρόντισε όμως το συμπλήρωμά σου να είναι εξ ίσου ενδιαφέρον με την εισαγωγή σου.
Στις 6 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση ομάδας εργασίας στην ΕΦΕ τέθηκαν ευρύτεροι προβληματισμοί: ο φιλοτελισμός σήμερα, η σχέση του με τον πολιτισμό, οι μορφές του φιλοτελισμού από τη δημιουργική πρακτική στη σύγχρονη επιστήμη, η έλλειψη γραμματοσήμων από την καθημερινότητα και η μετατροπή του σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οφέλη και επιπτώσεις της τεχνολογίας κτλ. Πληθώρα ιδεών, διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και συγκρούσεις, ένα όμως το συμπέρασμα: πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις και οι απαντήσεις αυτές πρέπει να δοθούν από εμάς τους ίδιους.