Στο Μονακό, στη Monacophil 2019, όπως και σε κάθε Monacophil που διεξάγεται ανά διετία στα τέλη Νοεμβρίου, η παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄ ήταν ιδιαίτερη. Εκτός από Προστάτης (Patron) της έκθεσης, την εγκαινίασε, επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες, συνομίλησε με τους συντελεστές της, αλλά και εκθέτες, και παρακάθησε στο καθιερωμένο επίσημο δείπνο, όπου και συμμετείχε στην απονομή κάποιων ιδιαίτερων βραβείων. Στη Σουηδία, στη μεγάλη έκθεση Stockholmia 2019 του περασμένου Μαΐου, ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος, Προστάτης της έκθεσης και αυτός, είχε εκεί παρόμοια έντονη παρουσία. Πριν λίγες ημέρες, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ επισκέφθηκε τη νέα στέγη της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου και, αφού την εγκαινίασε επισήμως, ξεναγήθηκε στους χώρους της, συνομίλησε με μέλη και υπαλλήλους, υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και αποχώρησε ενθουσιασμένη.

Φαίνεται όμως ότι η γοητεία του φιλοτελισμού δεν αγγίζει μόνο τους γαλαζοαίματους. Στην περυσινή παγκόσμια έκθεση Praga 2018, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, Μίλος Ζέμαν, προσέφερε την αιγίδα του στην έκθεση. Το ίδιο και στην επερχόμενη παγκόσμια έκθεση Ibra 2021, στην οποία αντιστοίχως προσέφερε την αιγίδα της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η σύντομη αυτή καταγραφή περιορίστηκε στην Ευρώπη και μόνο σε πρόσφατα γεγονότα. Οι πολιτειακοί άρχοντες αγκαλιάζουν τον φιλοτελισμό και κίνητρό τους ασφαλώς δεν είναι η δημοσιότητα. Οι αριθμοί μας είναι ασήμαντοι και το αντικείμενο ελάχιστα δημοφιλές για να τους προσφέρουμε δημοσιότητα. Το κάνουν γιατί εκείνοι κάτι «βλέπουν». Εμείς το βλέπουμε;

Ας είμαστε αισιόδοξοι. Καλή Χρονιά!