Είναι γεγονός ότι το 50% των μελών μας κατοικεί έξω από την Αθήνα, δηλαδή στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό. Μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι η ίδια εικόνα παρατηρείται στα περισσότερα φιλοτελικά σωματεία: η μόνιμη κατοικία του 50% των μελών δεν συμπίπτει με την έδρα του σωματείου.

Η μακρά παράδοση και οι μέχρι χθες τεχνικές δυνατότητες απαιτούσαν οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις να είναι υπόθεση για τα μέλη της έδρας και μόνο. Όμως αυτό έχει πλέον αλλάξει. Η τηλεδιάσκεψη μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα της συμμετοχής με εικόνα και ήχο, αρκεί το εκτός έδρας μέλος να είναι εφοδιασμένο με υπολογιστή, κάμερα, μικρόφωνο και ηχεία ή το πολύ-πολύ με ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Στον δε χώρο της συνέλευσης, χρειάζεται ο αντίστοιχος εξοπλισμός συν μία μεγάλη σχετικά οθόνη προβολής, όπου θα εμφανίζονται τα εκτός έδρας συμμετέχοντα μέλη. Όσο για το κόστος χρήσης του λογισμικού, αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, ή για την πολυπλοκότητα της εγκατάστασής του στους υπολογιστές των χρηστών, αυτή είναι ανύπαρκτη.

Η τεχνολογία μάς παρέχει συνεχώς τα εργαλεία, τα οποία, για τα μεγέθη μας ή για την έκταση των εφαρμογών που ζητούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, προσφέρονται δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος. Ένα θέμα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε, σεβόμενοι τις απαιτήσεις των μελών μας. Ένα άλλο θέμα είναι τι εικόνα δίνουμε προς τα έξω, ως «φιλοτελισμός» γενικότερα, αν συμβαδίζουμε δηλαδή με την τεχνολογία, επομένως και με την εποχή μας.

Ευχαριστώ τα δύο αγαπητά μέλη, το πρώτο από τη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο από το (λίγο πιο μακρινό) Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επικοινωνία τους, που έμμεσα με οδήγησε σε αυτό εδώ το σημείωμα.