Η αυγή του 2013 μας βρίσκει σε μια πολύ ευχάριστη και ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται και συγκεντρώνονται τα άρθρα που θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στον ετήσιο τόμο του Opus, τον αφιερωμένο στον ελληνικό φιλοτελισμό.
Η λέξη “opus” δεν είναι άγνωστη. Απαντά στις υποσημειώσεις ως “op. cit.”, συντομογραφία του “opus citatum” ή “opere citato”, δηλ. “εργασία που έχει ήδη αναφερθεί”. Οι Λατίνοι με τη λέξη “opus” εννοούσαν αρχικά την εργασία. Σιγά-σιγά η ερμηνεία της εξελίχθηκε σε συνολική (magnum opus) ή συλλογική εργασία (πληθ. opera). Με αυτόν τον τίτλο, η Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Ακαδημία (Académie Européenne de Philatélie, AEP) ονόμασε τον ετήσιο τόμο που εκδίδει από το 2001. Κάθε τόμος περιέχει συνήθως περισσότερα από είκοσι άρθρα και, από το 2007, αφιερώνεται είτε σε μια χώρα (λ.χ. Ισπανία το 2011, Ρωσία το 2012) είτε σε ένα σημαντικό φιλοτελικό κεφάλαιο (Ολυμπιακοί Αγώνες το 2008, Αποικίες το 2010).
Η ελληνική παρουσία στον τόμο του 2013 συζητήθηκε για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 2011, όταν ο Henk Slabbinck, Πρόεδρος της AEP, είχε μόλις απονείμει στη Φιλοτέλεια το Βραβείο της Ακαδημίας. Λίγους μήνες αργότερα, το Δ.Σ. της AEP έδωσε την έγκρισή του και η συνεργασία μεταξύ Guy Coutant, επιμελητή της έκδοσης, και Αντώνη Βιρβίλη, συντονιστή των αρθρογράφων, ξεκίνησε αμέσως. Αν όλα πάνε καλά, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πάρουμε στα χέρια μας ένα μικρό δείγμα του magnum opus του ελληνικού φιλοτελισμού αποτυπωμένο στο Opus της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.
Οι σημαντικές βραβεύσεις της ελληνικής φιλοτελικής αρθρογραφίας, εκπροσωπούμενης κυρίως από τη Φιλοτέλεια, αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα εχέγγυα για την επιτυχία της έκδοσης και τη συνεπακόλουθη προβολή των ελληνικών θεμάτων σε ένα ιδιαίτερο κοινό.