Μαθαίνουμε ότι, από τον ερχόμενο χειμώνα και για δύο τουλάχιστον χρόνια, το εργοστάσιο G&D Ματσούκη σταματά να τυπώνει τα ελληνικά γραμματόσημα. Στον τελευταίο σχετικό διαγωνισμό, μειοδότης ανακηρύχθηκε η ολλανδική Enschedé, η οποία εξασφάλισε το επόμενο 24μηνο συμβόλαιο παραγωγής και φιλοτελικής επεξεργασίας των γραμματοσήμων και των σχετικών παραγώγων.

Η εταιρεία του Αλέξανδρου Ματσούκη πρωτοεμφανίστηκε στα γραμματόσημα το 1983 με τη σειρά του Δημόκριτου, όταν έσπασε το επί πολλές δεκαετίες μονοπώλιο του Ασπιώτη. Στα επόμενα δέκα χρόνια, εναλλασσόταν στην παραγωγή των γραμματοσήμων με τα εργοστάσια Ασπιώτη και Μοάτσου. Όμως, από τη σειρά των Κτηρίων της Αθήνας του 1993 και έπειτα, τα οικονομικά προβλήματα του Ασπιώτη αφενός και οι νομικές περιπέτειες του Μοάτσου αφετέρου πρόσφεραν στον Ματσούκη μια ανέλπιστη αποκλειστικότητα για τα είκοσι χρόνια που ακολούθησαν.

Η εποχή Ματσούκη ήταν η εποχή του εκσυγχρονισμού και της έμφασης στην ποιότητα. Εμείς θα τη θυμόμαστε κυρίως γιατί δόθηκε οριστικό τέλος στις πάσης φύσεως διαρροές κακεκτύπων. Στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού οι συνεργάτες τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον Αλέξανδρο όσο και για τους Ευθύμιο και Δημήτριο που τον διαδέχθηκαν.

Η διακοπή της συνεργασίας με τον Ματσούκη θα συμπέσει, όπως φαίνεται, με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΤΑ και, πιθανότατα, με τη διαφαινόμενη νέα αντίληψη στη θεματολογία των γραμματοσήμων. Με δεδομένη, μάλιστα, την πολύ κακή επιλογή με τις εν ζωή προσωπικότητες του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει!