Λίγο πριν κλείσει το τεύχος, ο αγαπητός φίλος της ΕΦΕ από τη Γαλλία, J-F Brun, έσπευσε να στείλει στο περιοδικό για να μοιραστεί με τους αναγνώστες μια τυχαία πρόσφατη ανακάλυψη: Ένα σφάλμα Ζακύνθου, μη καταγεγραμμένο ανάμεσα στα είκοσι που με πρωτοβουλία του Κ. Παπαθανασίου είχαν δημοσιευθεί στη Φιλοτέλεια το 2009 και το 2010.

Το δεκάλεπτο αυτό έχει τον αριθμό ελέγχου “10” ανεστραμμένο και τυπωμένο στην μπροστινή όψη. Στην ανοικτή πορτοκαλί απόχρωση του γραμματοσήμου, ο αριθμός ελέγχου είναι πολύ εύκολα διακριτός. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιομορφία που δύσκολα περνάει απαρατήρητη και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει. Γι’ αυτό και το σφάλμα Ζακύνθου έχει καταταχθεί ανάμεσα στις πλέον γνωστές και ζηλευτές ποικιλίες της μεγάλης κεφαλής.

Ήδη από το 1933, η Μελέτη εκτιμούσε 12-15 γνωστά αντίτυπα και, σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά, φθάσαμε αισίως στα 21. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν και άλλα. Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι όσα έχουν εντοπισθεί είναι όλα μεμονωμένα σφραγισμένα, ίσως το επόμενο να είναι επί φακέλου, ή έστω σε απόκομμα, ίσως σε ζευγάρι, γιατί όχι το πρώτο και μοναδικό ασφράγιστο;

Μη σταματάτε λοιπόν να ψάχνετε, όπως μας προτρέπει ο J-F Brun στο σημερινό σημείωμά του. Και όταν το βρείτε, να είστε βέβαιοι ότι η Φιλοτέλεια θα βρίσκεται εδώ να το ανακοινώσει.