Πριν λίγες ημέρες, παραλάβαμε από το τυπογραφείο το ανάτυπο αρ. 61 στη σειρά Φιλοτελική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας. Τίτλος του πονήματος “Η ταχυδρομική ιστορία των Αθηνών 1882-1912” και συγγραφέας του ο αείμνηστος Θεόδωρος Παπαηλιού.

Πρόκειται για μία κοπιαστική μελέτη, 150 πυκνογραμμένων σελίδων, την οποία ο εκλιπών είχε ξεκινήσει το 1996, οπότε και είχαν δημοσιευθεί στη Φιλοτέλεια οι πρώτες τρεις συνέχειες. Για διάφορους λόγους, το έργο εγκαταλείφθηκε προσωρινά, κατόπιν όμως συνεχίστηκε και ξανάρχισε να δημοσιεύεται στη Φιλοτέλεια το 2011. Ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα και, στο τέλος της χρονιάς, με την ψήφο των αναγνωστών του περιοδικού, του απονεμήθηκε το Βραβείο Στέφανου Μακρυμίχαλου 2013.

Ο συγγραφέας ασχολείται με μια γόνιμη περίοδο της ιστορίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων και όχι μόνο, εφόσον παρουσιάζεται εναργώς και η αντίστοιχη πολιτική ιστορία του τόπου, μέσα από τον καθημερινό τύπο της εποχής.

Ο Παπαηλιού υπήρξε από τους πρώτους που έσκυψε στις ημερήσιες εφημερίδες και ανέσυρε λεπτομέρειες που φωτίζουν γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν την ταχυδρομική και φιλοτελική ιστορία της χώρας και αποτελεί πλέον υπόδειγμα για κάθε νέο μελετητή που θα ήθελε να ασχοληθεί με μια περίοδο, η οποία είναι καταγεγραμμένη στον έντυπο ημερήσιο τύπο.