Αρκετές εθνικές φιλοτελικές ομοσπονδίες, με πρωτοπόρες τις μακρινές της Αυστραλίας, και της Νέας Ζηλανδίας, και τις πιο κοντινές, των χωρών της Βαλτικής, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν εδώ και μερικά χρόνια περιλάβει την τάξη των καρτ-ποστάλ στις εκθεσιακές τάξεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε να συντάξει και να εγκρίνει έναν πρώτο σχετικό κανονισμό και να αποδεχθεί εκθέτες στην τάξη αυτή για πρώτη φορά στη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση Finlandia 2017 που θα διεξαχθεί τον επόμενο Μάιο στο Τάμπερε.

Στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συλλέκτες φιλοτελικού υλικού δεν στέκονται αδιάφοροι μπροστά σε μια κάρτα σχετική με την αγαπημένη τους θεματολογία. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα συλλεκτών καρτών με συλλογές υψηλού επιπέδου, κάποιες από αυτές μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στη NOTOS 2015 “Συλλεκτική”.

Είναι απολύτως φυσικό κάθε μεγάλο βήμα στους διεθνείς κανονισμούς να αντιμετωπίζεται αρχικά με επιφύλαξη. Τα τελευταία χρόνια, είχε προκληθεί μεγάλη συζήτηση για την Ανοικτή Τάξη, η οποία τελικά επικράτησε. Μόλις το 1992, είχαν εγκριθεί οι τάξεις των Χαρτοσήμων και του Αστροφιλοτελισμού και, το 1982, οι τάξεις των Μονοφύλλων και της Μαξιμαφιλίας. Θα υπήρξαν ασφαλώς αντιδράσεις και τότε. Όμως, η ουσία είναι ότι ο φιλοτελισμός είχε και έχει μεγάλη ανάγκη κινητικότητας, πλουραλισμού και εξωστρέφειας. Επομένως, κάθε παρόμοια προσπάθεια, εφόσον του προσθέτει νέες δυνάμεις, χωρίς να του αφαιρεί από την παραδοσιακή του λάμψη, είναι προφανώς καλοδεχούμενη.