Στη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση Finlandia 2017, τον Μάιο, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η εκ των προτέρων αποστολή των εκθεμάτων σε ψηφιακή μορφή. Πράγματι, σε ένα ποσοστό περί το 70-80%, οι εκθέτες έστειλαν ψηφιακά αντίγραφα των εκθεμάτων τους μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής στους κριτές, πολύ πριν την έναρξη της έκθεσης. Το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης των εκθετών είχε ως συνέπεια τη διευκόλυνση του έργου των κριτών, επομένως τις δικαιότερες εν γένει κρίσεις, άρα και τις λιγότερες γκρίνιες εκ μέρους των εκθετών. Για να διαφημισθεί μάλιστα το όλο εγχείρημα και να πεισθούν και οι -γηραιότεροι, άρα επιφυλακτικότεροι με τη νέα τεχνολογία- κριτές, η Οργανωτική Επιτροπή φρόντισε να αποσταλεί στον κάθε έναν τους, αρκετές εβδομάδες πριν την έναρξη της έκθεσης, μία ταμπλέτα ώστε να εξοικειωθούν έγκαιρα με τα ψηφιακά εκθέματα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και οι παρουσιάσεις των επικείμενων εκθέσεων στο ετήσιο συνέδριο της FEPA, το οποίο πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της έκθεσης: έμφαση δηλαδή στις απλές και έξυπνες λύσεις, με σύμμαχο την τεχνολογία, στο πνεύμα και της δικής μας Notos 2015.

Η Ιταλική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την Italia 2018, μεγάλη έκθεση Φιλοτελικής Φιλολογίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Μιλάνο τον προσεχή Μάρτιο. Οι οργανωτές ευελπιστούν να συγκεντρώσουν περί τα 400 εκθέματα και ζητούν να κατατεθεί ένα μόνο αντίγραφο από τον κάθε εκθέτη. Δήλωσαν επίσης ότι εγγραφές και επικοινωνία θα γίνεται μέσω του ιστότοπου της έκθεσης μόνο. Στη συνέχεια, η Τουρκική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την Ankara 2020, μεγάλη διεθνή έκθεση, για την οποία ελέχθη ότι θα έχει πολύ χαμηλά τέλη συμμετοχής, έτσι ώστε να υπάρχει ευρεία συμμετοχή εκθετών. Τέλος, η Βουλγαρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη Bulgaria 2019, ευρωπαϊκή έκθεση όλων των τάξεων, η οποία θα διεξαχθεί στο Plovdiv, χωρίς προς το παρόν άλλες λεπτομέρειες, ελπίζουμε όμως ότι ο άνεμος των αλλαγών δεν θα αφήσει αδιάφορους τους καλούς φίλους και γείτονες.