Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η ψηφιακή αποτύπωση της Φιλοτέλειας, από το πρώτο τεύχος του 1924, μέχρι το τελευταίο του 2001. Πολύ σύντομα, το πολύτιμο αυτό αρχείο, μαζί με τα τεύχη από το 2002 μέχρι σήμερα που έτσι κι αλλιώς αποθηκεύονται ψηφιακά, θα είναι προσβάσιμο μέσω διαδικτύου με συμβολικό τίμημα για τον χρήστη. Το πολύτιμο έργο της ψηφιακής αποτύπωσης των παλαιότερων τευχών πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς, στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας από τα έμπειρα στελέχη του, με την πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία του καλού φίλου της ΕΦΕ και επικεφαλής του ΙΑΕΤ, Γεράσιμου Νοταρά.

Είναι καιρός τώρα που οι εκδόσεις της ΕΦΕ διατίθενται σε ψηφιακή μόρφή. Ήδη, από το 2006, κυκλοφόρησαν τα CD της Φιλοτέλειας των ετών 2002-2005 και, από τότε, κάθε Ιανουάριο, κυκλοφορεί το καινούργιο CD της χρονιάς. Ομοίως σε ψηφιακή μορφή κυκλοφορεί από το 2009 και ο πέμπτος τόμος των Ευρετηρίων της Φιλοτέλειας. Επίσης, εδώ και μερικές εβδομάδες διατίθενται τα ψηφιακά ανάτυπα του 2008, ο ψηφιακός πρώτος τόμος της Μελέτης του 1933 και ο ψηφιακός τόμος του Opus του 2013 της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας, ο αφιερωμένος στον ελληνικό φιλοτελισμό. Τέσσερα από τα ανάτυπα, η Μελέτη και το Opus έχουν εξαντληθεί ως έντυπα, το κόστος επανεκτύπωσής τους είναι υψηλό, επομένως η διάθεσή τους σε ψηφιακή μορφή ήταν επιβεβλημένη.

Οι ψηφιακές εκδόσεις φαίνεται πως κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε βάρος των εντύπων. Οι αλλαγές στις συνήθειές μας, κυρίως λόγω της τεχνολογίας, δεν είναι προβλέψιμες. Όμως, ένα είναι βέβαιο: είναι καταιγιστικές και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε.