Αυτό το δίμηνο οι καλές ειδήσεις έρχονται από τους γείτονες.

Η πρώτη είδηση αφορά την πάντοτε δραστήρια Ρουμανική Φιλοτελική Ομοσπονδία, η οποία ανακοίνωσε την εθνική έκθεση Efiro 2019 με διεθνείς συμμετοχές, τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο Βουκουρέστι. Στην έκθεση αυτή, οι φίλοι Ρουμάνοι προσκάλεσαν γειτονικές ομοσπονδίες, ανάμεσα στις οποίες και τη δική μας. Η Efiro θα φιλοξενήσει περί τα 300 πλαίσια και θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε για τη Balkanfila 2020 των 1000 πλαισίων, που οι ίδιοι οργανωτές έχουν οραματιστεί για την επόμενη χρονιά.

Η Efiro θεωρείται έκθεση επιλογής εκθεμάτων για την Balkanfila. Κεντρικός στόχος επομένως είναι τα νέα εκθέματα ή τα εκθέματα που δεν έχουν φθάσει σε επίπεδο Μεγάλου Επίχρυσου σε εκθέσεις FIP. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν, το κίνητρο για τη συμμετοχή των αξιοπρεπών ελληνικών εκθεμάτων, που εμφανίσθηκαν πέρσι στη Ρόδος 2018, πρόπερσι στην Ερμής 2017 ή και παλαιότερα, είναι μεγάλο. Η πρόσκληση φυσικά απευθύνεται κυρίως σε νέα εκθέματα, πολύ δε περισσότερο σε νέους εκθέτες!

Η δεύτερη καλή είδηση σχετίζεται με το άρθρο του οθωμανικού ταχυδρομείου που δημοσιεύεται στις αμέσως επόμενες σελίδες. Ο νέος συνεργάτης του περιοδικού, βραβευμένος συλλέκτης, αρθρογράφος και διεθνής κριτής από την Τουρκία χαρίζει στους αναγνώστες μία συνοπτική περιγραφή της παρουσίας του ταχυδρομείου της πατρίδας του σε περιοχές πριν αυτές ενσωματωθούν στην Ελλάδα. Ένα σημαντικό τμήμα της ταχυδρομικής ιστορίας των χωρών μας είναι προφανώς κοινό. Η αναμεταξύ μας συνεργασία και η μετάδοση των πληροφοριών και της εκατέρωθεν γνώσης σημαίνει την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση του γενικότερου φιλοτελικού προφίλ της περιοχής της Βαλκανικής και της Ανατολίας που -για μας και για κείνους- είναι ασφαλώς ζητούμενο.