Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από 1.1.2022 καταργείται η επικόλληση των γραμματοσήμων στην αλληλογραφία ειδικής διαχείρισης εσωτερικού και εξωτερικού (συστημένα, επείγοντα, δηλωμένη αξία, αντικαταβολή κτλ.). Πρόκειται δηλαδή για αλληλογραφία την οποία ο αποστολέας οφείλει να καταθέσει σε ταχυδρομικό κατάστημα. Η κατάργηση δεν ισχύει για την τυπική αλληλογραφία, ανεξαρτήτως βάρους, την οποία ο αποστολέας καταθέτει σε ταχυδρομικό κουτί.

Η απόφαση αυτή των ΕΛΤΑ προκάλεσε μια κάποια αναστάτωση. Σημαίνει ότι οι νέες εκδόσεις θα έχουν πολύ χαμηλό tirage, δεδομένων των μειωμένων αναγκών των ΕΛΤΑ, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους. Σημαίνει, επίσης, ότι κατά πάγια τακτική των γενικότερων νεοελληνικών συνηθειών μας, δεν δόθηκε ικανός χρόνος προειδοποίησης για αυτή την απόφαση, η οποία, από ό,τι μαθαίνουμε, θα αφήσει αρκετούς επαγγελματίες με ένα αρκετά υπολογίσιμο στοκ άχρηστων γραμματοσήμων.

Δεν θα σταθούμε στην ανησυχία που επίσης προκλήθηκε για το τέλος του φιλοτελισμού. Κάτι τέτοιο εξ άλλου ακούγεται διαρκώς και μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία, ήδη σχεδόν από τις αρχές του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση τότε των μηχανικών γραμματοσημάνσεων. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, τα ψηφιακά γραμματόσημα, τα πάσης φύσεως «φιλοτελικά προϊόντα» κτλ. Κανένα από αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να προκαλέσει το τέλος του φιλοτελισμού. Η μακροβιότητά του είναι καθαρά δική μας υπόθεση. Το πώς θα τη διαχειριστούμε είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη.