Τρία νέα, πολύ σημαντικά βιβλία προστέθηκαν στην ελληνική φιλοτελική βιβλιοπαραγωγή το δίμηνο που διανύουμε. Τρεις ερευνητές σε διαφορετικούς κλάδους, τρία έργα τελείως διαφορετικού προσανατολισμού έρχονται να επιβεβαιώσουν τον αναμφισβήτητο πλουραλισμό της φιλοτελικής μας φιλολογίας.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης παρουσιάζει ένα ύψιστης ποιότητας λεύκωμα, χιλίων και πλέον εικόνων γραμματοσήμων Μεγάλης Κεφαλής, με σκοπό να ταυτοποιήσει τις χρωματικές ποικιλίες των εκδόσεων και να αναδείξει αυτό το υπέροχο ουράνιο τόξο της πρώτης ελληνικής έκδοσης.

Ο Νίκος Αντύπας παραδίδει στον φιλοτελισμό και τη ναυτιλία ένα μνημειώδες έργο, στο οποίο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των ναυτιλιακών εταιρειών, που έδρασαν στην Ελλάδα τον 19ο και 20ο αιώνα, καθώς επίσης και των ναυτιλιακών τους σφραγίδων.

Ο Γιάννης Νταής εκδίδει μια συνοπτική «εγκυκλοπαίδεια» με τα νομίσματα της εποχής (1800-1875) και τις αναμεταξύ τους ισοτιμίες σε ετήσιους πίνακες, για να βοηθήσει τους λάτρεις της ευρωπαϊκής ταχυδρομικής ιστορίας να ερμηνεύσουν τα πάσης φύσεως τέλη, που βρίσκονται σημειωμένα στα ταχυδρομικά αντικείμενα.

Τρία βιβλία μαζί, τρεις εξαιρετικές εκδόσεις, τρία αναπάντεχα σημάδια αισιοδοξίας. Καλό καλοκαίρι!