Έχω την εντύπωση ότι τώρα τελευταία οι πλαστογράφοι το έχουν παρακάνει. Συνταγή πρώτη: πολύ φθηνό (μηδενικής αξίας) γραμματόσημο, ανύπαρκτη ή και υπαρκτή (σε διαφορετικά όμως γραμματόσημα) επισήμανση, φθηνή τιμή, με τον χαρακτηρισμό «ιδιωτική επισήμανση» στην περιγραφή, που αιτιολογεί πλήρως το κατασκεύασμα, χωρίς φυσικά να τεκμηριώνει απολύτως τίποτα. Συνταγή δεύτερη: εξ ολοκλήρου ευφάνταστα κατασκευάσματα, λ.χ. τετράδα με τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις χελωνών, σε γραμματόσημα 1,25 ευρώ, έτος 2023, χώρα προέλευσης …Μυτιλήνη (Mytilene)!

Πλαστά διακινούνται παντού: ακουσίως ή εκουσίως (αυτό δεν αποδεικνύεται), με ή χωρίς την γνώση του πωλητή (ούτε αυτό αποδεικνύεται), σε φθηνές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και σε σπουδαίες διεθνούς εμβέλειας δημοπρασίες. Η διαφορά είναι ότι οι σοβαροί οίκοι δημοπρασιών προστατεύουν γενικώς τους πελάτες τους, διότι με τον τρόπο αυτόν προστατεύουν το όνομα και τη φήμη τους. Τι γίνεται όμως με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου συνήθως συλλέκτες-αγοραστές που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες βασικές γνώσεις πέφτουν θύματα επιτήδειων-πωλητών; Θα δικαιωθούν όταν ανακαλύψουν την πλαστότητα;

Το σημείωμα αυτό έχει σκοπό να αφυπνίσει τα μέλη και τους φίλους της ΕΦΕ, κυρίως τους νεότερους στον φιλοτελισμό, και να τους καταστήσει πολύ προσεκτικούς στις συναλλαγές τους. Αν υπάρχει η παραμικρή απορία ή αμφιβολία για οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο έχουν σκοπό να αποκτήσουν, να απευθύνονται χωρίς δισταγμό στην οικογένεια της ΕΦΕ. Να είναι βέβαιοι ότι τα μέλη του ΔΣ και γενικώς τα παλαιότερα μέλη θα τους καθοδηγήσουν σωστά, υπεύθυνα και με απόλυτη σιγουριά.